Colegiul Comercial „Carol I“

104 de ani de învăţământ economic constănţean!

1920-2024

Vaccinare

  COMUNICAT DE PRESĂ

      Aprilie 2023 

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa desfășoară în cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate al Ministerului Sănătății, pe parcursul lunii aprilie 2023  activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei Luna Națională de Informare despre Vaccinare și celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) în perioada 23-29.04.2023.

 

Vaccinarea protejează oamenii împotriva bolilor infecțioase grave, care pun viața în pericol, cum ar fi difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, , boala pneumococică invazivă și poliomielita. Astfel, la nivel global, vaccinarea previne apariția a 2,7 milioane de cazuri de rujeolă, 1 milion de cazuri de tuse convulsivă și 2 milioane de cazuri de tetanos neonatal

Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) celebrează SEV pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța vaccinării în prevenirea bolilor și protejarea vieții.

Scăderea substanțială a cazurilor de rujeolă raportate de țările UE/SEE după martie 2020, care a continuat până în 2022 și în 2023, contrastează cu modelul anual și sezonier obișnuit pentru rujeolă, care atinge numărul maxim de îmbolnăviri în timpul primăverii în zonele de climă temperată. Măsurile din anii pandemiei de COVID-19 ar putea explica scăderea observată a cazurilor.

În România, în luna februarie 2022, s-a desfășurat activitatea de estimare a acoperirii vaccinale la vârsta de 18 luni pentru copiii născuți în luna iulie 2020. Au fost evaluate antecedentele vaccinale pentru 92,1% din numărul total de copii născuți vii în luna iulie 2020 (59,4% din mediul urban și 40,6% din mediul rural). Pentru vaccinul BCG acoperirile vaccinale sunt optime (peste 95%). Acoperirile vaccinale pentru 4 doze de vaccin Hep B pediatric, pentru 3 doze din vaccinurile: diftero-tetano-pertussis (DTPa), vaccin polio injectabil (VPI), vaccin Haemophilus B (Hib), Pneumococic și respectiv, o doză de vaccin rubeola-rujeolă-oreion (ROR)  se situează, sub ținta de 95%. Cea mai dramatică scădere o înregistrează acoperirea pentru o doză de vaccin ROR (< 75%). Acoperirea vaccinală   la copiii cu vârsta de 18 luni pentru întreaga cohortă de născuți în  iulie 2020 cu 3 doze cu VPI este de 84,6 (%)

 

Anul 2023 este anul revenirii, recunoscând reducerea globală a ratelor de vaccinare și nevoia copiilor de a recupera dozele restante. Materialele SEV și mesajele cheie se vor concentra pe importanța vaccinărilor la copii în timp util și recuperarea dozelor de vaccin restante:

 

-        Pentru copilul tău fiecare doză de vaccin contează” - Fiecare doză de vaccin recomandată este importantă pentru a vă proteja copiii de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

-        Momentul contează” - Programul de vaccinare este conceput pentru a proteja copiii atunci când au cea mai mare nevoie. Urmați programul, efectuați la timp sau recuperați orice dozăde vaccin recomandată.

-        Comunicarea contează” - Conversațiile deschise despre vaccinare între persoanele interesate și cadrele medicale creează înțelegere și motivație pentru a urma recomandările și programele de vaccinare.

 

Campania de  Informare Educare Comunicare (IEC) națională este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene.

Pe teritoriul național, sub sloganul Pentru copilul tău fiecare doză de vaccin contează!, se vor derula activităţi de implicare a personalului medical și de informare a populației. Se va sublinia riscul de reapariție a bolilor (de exemplu rujeola, poliomielita), reamintindu-le părinților să-și vaccineze copiii înainte de a se îmbolnăvi și încurajând dialogul dintre părinți și personalul medical, pentru a răspunde întrebărilor sau preocupărilor legate de vaccinare.

Campania IEC națională este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată la nivel local local de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa prin Compartimentul de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate.


04_Infografic_Vaccinare_2023 final.pdf
05_Poster_LNI_Vaccinare_2023 final.pdf
06_Pliant_LNI_Vaccinare_2023 final.pdf

Mesaje cheie

 

,,Pentru copilul tău fiecare doză de vaccin contează”

 

Fiecare doză de vaccin recomandată este importantă pentru a proteja copiii de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

 

„Momentul contează”

 

 Programul de vaccinare este conceput pentru a proteja copiii.

Vaccinați copiii la timp, recuperați orice doză de vaccin neadministrată.

„Comunicarea contează”

 

Conversațiile deschise între părinți și personalul medical creează înțelegere și motivație pentru a urma recomandările și programele de vaccinare.

Arhivă

WhatsApp Video 2021-05-07 at 11.26.26.mp4
Afis-A2-vaccinare-antiCOVID.pdf
Brosura-vaccinare-antiCOVID.pdf
DSP_CAMPANIE IEC_ VACCINARE.pdf

Pagina întreţinută de: Steliana G.                          - Consultanţă: Adriana M. & Steliana G